Impact creëren, met de kleinste dingen

Wij kunnen allemaal invloed uitoefenen. Voor velen zal het gewoon zijn op een dag het verschil maken voor iemand, voor anderen kan het betekenen dat zij een diepgaande en langdurige impact op het leven van een ander hebben.

Impact creëren, met de kleinste dingen

Impact betekent dat je mensen laat zien dat zij ertoe doen. Je hoeft niet luid of opzichtig te zijn om opgemerkt te worden als iemand die het verschil maakt. Je moet zien, horen en reageren op wat er om je heen gebeurt.  

In het voorbijgaan lachen tegen een volslagen onbekende en daarmee zeggen: “Ik zie je staan”. De stem aan de andere kant van de telefoon die zegt: “Ik wil horen wat je te zeggen hebt, ik heb alle tijd van de wereld – jij doet ertoe”. We herinneren ons allemaal dat soort mensen, toch? Mensen die indruk op je maken omdat hij of zij je ziet voor wie je bent.

Maar impact heeft ook te maken met hoe we dingen doen. We herinneren ons allemaal die bijzonder motiverende leraar die ons aanmoedigde te geloven dat alles mogelijk was en nooit de moed opgaf. Die leidinggevende die je niet alleen aanmoedigde, maar er ook alles aan deed om jou kansen te bieden. Die persoon die jij bewonderde vanwege zijn intelligentie, kennis en energie, en die je aan het denken zette. Die persoon die je motiveerde om het beste uit jezelf te halen. 

We belanden ongemerkt op deze wereld... met heel veel hoop en belofte in het verschiet. Geen van ons weet wat er komen gaat. Diep in ons hart willen we allemaal op de een of andere manier onze eigen impact hebben op de wereld. Sommigen hebben natuurlijk veel grotere ambities. Maar we willen allemaal doen wat we kunnen doen om de wereld beter te maken, en te beschermen voor de toekomstige generaties. En we genieten ook zelf van alles wat het leven heeft te bieden.  

Als mensen samen een team vormen, kan hun impact nog veel groter zijn. En als mensen zich achter een gemeenschappelijk doel scharen, wordt de impact vermenigvuldigd. Als bedrijven, overheden en de maatschappij aan hetzelfde zeel trekken, kunnen zij de geschiedenis ten goede veranderen. Natuurlijk is niet elk van ons in staat te zorgen voor de nieuwste wetenschappelijke doorbraak. Niet iedereen schrijft bij de eerste poging een bestseller. We worden niet allemaal aanvoerder, of zelfs maar uitgekozen voor het team. Niet iedereen krijgt een plaatsje in de geschiedenisboeken. Maar we kunnen allemaal invloed uitoefenen op onze wereld, door simpele dingen te doen. Wat wordt vandaag JOUW impact op de wereld?